Open Klassieke Schepen 2021

In het weekend van 14/08-15/08 vond de vijfde editie plaats van de OKS (Open Klassieke Schepen). Dit wordt georganiseerd in de KYCN, waarbij de praktische uitvoering in de handen ligt van de KSN (Klassieke Schepen Nieuwpoort) en met de samenwerking van Stad Nieuwpoort. Verslag van Roger Linthout, kapitein van de Endlich en organisator van dit prachtig evenement samen met zijn top team!

De Captain en het Team van het zeilschip ENDLICH proberen sedert 2016 en dit als opvolging van de Nieuwpoort Sail Parade (NSP), een statisch maritiem evenement te organiseren dat als enige doelstelling heeft: het tonen en openstellen van klassieke schepen aan het breedst mogelijke publiek en dit volledig gratis zonder enige commerciële vorm.

Vroeger hadden wij een opkomst van 9.000 getelde bezoekers op ponton K gedurende de twee dagen. Dit jaar, met de coronamaatregelen, was de toegang beperkt tot een maximale aanwezigheid op het ponton van 150 personen, maar dit draaide eerder in positieve zin uit dan in negatieve zin…..de Captains hadden veel meer tijd om hun bezoekers te woord te staan!

Op vrijdagavond vonden de schepen de weg naar de KYCN en om 19.00hr startte daar voor het eerst een ontvangst receptie. Het was een idee van één van de bemanningsleden van de Jacqueline-Denise (met name Claire Baeyens) die dit de vorige editie als een “tip” had doorgegeven.

Iedereen was heel tevreden dat de Captains eindelijk de tijd eens hadden om met elkaar te praten bij een drankje en een lekker hapje (alles gedirigeerd door onze Rony en Nelly van de Endlich) , een rustig melodietje op de tonen van een doedelzak en nog enkele klassieke muziekinstrumenten, een prachtige zomerse avond, enz.  de vriendschap onder iedereen was de grote troef.

Op zaterdag begonnen we met het ontbijt dat aan de Captains en Crew werd aangeboden (idem voor zondag) door de Stad Nieuwpoort.
Hierna was het tijd om de misthoorn te blazen, zodat iedereen in de buurt van de ponton K, wist dat OKS 2021 van start was gegaan. Als één van onze eerste bezoekers was er onze Commodore Baudouin Meyhui die met dame en dochter, de organisatie kwam bekijken. Het doet altijd deugd, als je voorzitter en andere leden van de raad van bestuur van je club, interesse tonen voor hetgeen je voor de club probeert te doen.

Op onze Logreq (Logistic requirement, onze wenslijst voor wat wij besteld hadden) stond zonneschijn en lekker warm weer…beiden waren van de partij en de vele bezoekers (uitermate gedisciplineerd en in goede banen geleid door de stewards van de ENDLICH) genoten met volle teugen van de schepen, de verhalen en de info van de Captains en crew van deze schepen, van de ontmoetingen met andere vrienden, van de nieuwe kennismakingen, van het bepalen om eens mee te zeilen, enz.

Om 18.00hr terug getoeter maar dan om de eerste dag qua bezoek af te sluiten.

Voor iedereen was het dan vlug de grote schoonmaak, want om 19.30hr ten laatste, waren niet minder dan 50 personen verwacht in het restaurant RESTO@C van Floreal voor de Captains Diner. Een zeer mooie en airco geconditioneerde zaal, zeer lekker eten, een prachtige foto representatie van de reis van Ed en Bernadette Verbeke met hun Drum of Drake naar Denemarken en iedereen genietend van een fantastische ambiance. 22.30hr …einde en iedereen met een zeer aangenaam gevoel naar zijn schip….want tomorrow is an other day….

Zondag 15 aug start zoals de dag voordien, met het ontbijt, waarbij al veel anekdotes van de vorige dag, fors worden uitgewisseld. Om 10.00hr starten we opnieuw met onze open ships. De toeloop is nog groter dan gisteren en onze stewards hebben dus iets meer werk om alles in goede banen te leiden. We ontvangen mensen uit de meest diverse landen, waaronder natuurlijk buiten onze eigen Belgen, Nederlanders, Fransen, Engelsen, Ieren, Duitsers, Australiërs, Luxemburgers, Polen, Oostenrijkers, Nieuw-Zeelanders, enz.

Op de Endlich wordt traditioneel een gulden boek geopend en daarin zijn de recensies ongelofelijk…. Superlatieven zijn er niet genoeg om deze mensen hun meningen over de OKS 2021 te verwoorden.

Rond 16.00hr begint de wind op te steken….sommige schepen nemen reeds het zekere voor het onzekere, halen de grote vlaggentooi binnen en zij die in de nabije jachthavens in Nieuwpoort en Oostende liggen, varen af om tijdig terug veilig op hun ligplaats te geraken.

Rond 18.00hr zijn er nog een paar late bezoekers aan boord, die de misthoorns van alle nog aanwezige schepen horen en dat meteen het einde betekent van OKS 2021. De wind doet mee aan de epiloog en trekt aan tot een forse 6 à 7 Bft…..weeral heeft OKS het prachtige weer gehad voor hun organisatie.

De meeste schepen vertrekken naar hun thuishaven en enkele laten de harde wind voorbij waaien en zullen op latere datum terugvaren. Hier toont de KYCN zich nogmaals van haar meest positieve kant, want zelf in volle topseizoen, mogen deze OKS 2021 schepen gratis enkele dagen extra blijven liggen.

En de organisatoren….die zagen dat het goed was en zijn nu al terug gestart met de voorbereidingen voor een volgende OKS 2022 die door middel van de nieuwe infrastructuur in de KYCN ponton K, nog een grotere troef zal zijn in de Club. 

Er rest ons niets anders dan KYCN en Stad Nieuwpoort te danken voor hun samenwerking, de Captains voor hun deelname en hun informatieve ingesteldheid en….last but not least….het Endlich Team dat weeral eens door hun vriendschap, samenhorigheid en manier van aanpakken en inzet, OKS 2021 tot een fenomenaal succes hebben gevoerd.

Dank aan allen en up to OKS 2022.

Captain ENDLICH

Roger Linthout

Foto's, courtesy of: Jojo Navarro

Deel deze link