Nieuwsbrief Havenwerken #2

Na een jaar uitstel is het eindelijk zover, nu is er geen weg meer terug, de bouw van de nieuwe haven is gestart!
 Eerst en vooral willen we een woord van dank richten aan enkele mensen.
In de eerste plaats dankuwel aan jullie, beste leden, om tijdig de haven te hebben verlaten met jullie boot. We weten het, het is geen aangenaam gegeven maar bij jullie terugkomst zal een prachtige nieuwe haven jullie opwachten.

Ook een woord van dank aan het havenmeesterteam die een extra tandje hebben bijgestoken de laatste weken om boten tijdig uit het water te halen. En uiteraard ook een grote dankuwel aan team secretariaat voor de nauwe opvolging van de evacuatie van boten naar andere havens.

We zitten momenteel in de eerste fase van de werkzaamheden. De aannemer Herbosch-Kiere, onder leiding van de AMDK, is reeds begin oktober gestart met de bouw van de nieuwe landhoofden. Wij, met de KYCN, zijn momenteel volop bezig met de ontruiming van de haven. Alle nutsleidingen en toebehoren op de steigers zijn reeds verwijderd. Hiervoor konden we rekenen op een gemotiveerd team van vrijwilligers die de klus goed hebben doen vooruitgaan waardoor we ver voor op planning staan. Op vrijdag 07/10 zijn we gestart met de evacuatie van de catways die allemaal het water uit moeten. Hiervoor wordt een nieuw systeem toegepast waarvoor we het vlot van de WSKLuM mogen gebruiken, over helpende buren gesproken, dank u Max! De catways gaan allemaal het water uit ter hoogte van de bezoekerssteiger d.m.v. een kraanwagen. Hiervoor hebben we 2 delen van de bezoekerssteiger moeten wegnemen om meer ruimte te creëren, een spannende klus bij 4-5 bft. Erna brengen we deze naar de Kromme Hoek waar sommigen het einde van een carrière bereikt hebben en andere de werfzone (bij de blauwe containers) ingaan voor een grondige opfrissingsbeurt en nog enkele jaren dienst mogen doen.

De pontons K, J, K, H, G, F zijn compleet blanco en klaar om de haven te verlaten vanaf maandag 17/10 om van een welverdiend pensioen te genieten. Dit wordt door een gespecialiseerde firma gedaan. Daarna zijn D, C, B, A en de bezoekerssteiger aan de beurt. De M, N, O, P verlaten als laatste de haven. Het is een indrukwekkend beeld, een lege haven, dit zal nog indrukwekkender zal zijn wanneer er geen pontons meer liggen. Zeker een bezoekje waard deze winter.

Voorlopig lopen we voor op planning wat de ontruiming betreft dus langs onze kant is alles onder controle.

Bij deze wens ik ook nog een grote dank uit te drukken aan alle vrijwilligers die ons de afgelopen 2 weken intensief hebben geholpen met de ontmanteling van de haven. Zonder jullie ging het nooit gelukt zijn!

We zullen er uiteraard alles aan doen de haven terug ter beschikking te stellen van onze leden tegen eind maart 2023!

Wij zullen jullie regelmatig op de hoogte houden van de evolutie van de werken via deze weg en via de Nieuwpoortbank.

Mochten jullie nog vragen hebben betreffende de werken of indien jullie de plannen willen bezichtigen zijn jullie altijd welkom op het secretariaat!

Hugues Van Oost
Project Manager Nieuwe Haven

Deel deze link